Jak se létá s ARCUSEM?

V sobotu 6.11.2010 jsem se zúčastnil slovenského plachtařského semináře v Prievidzi, kde se prezentovali současní výrobci dvousedadlovek. Zastoupeni byli poláci s PW 6, DG 1001M a ARCUS. Využil jsem možnosti vyzkoušet ARCUS, což je v podstatě klapkový DuoDiscus.

Předváděcím pilotem byl spolumajitel Aerospolu, Mirek Ťapuška, kterého znám z australské Corowy. Vleky prováděl samozřejmě Dynamic, výrobek místního Aerospolu.

Po velmi rychlém seznámení s kabinou jsme se nechali vyvlekat do 600m. Průběh rozjezdu je standardní, jako o ostatních klapkových větroňů. Začíná se s klapkou v mínusové poloze a dle instrukce předváděcího pilota jsme klapku při rychlosti 80 přestavili na +1. Dále již probíhal vlek normálně.

Po vypnutí se nám podařilo nalétnout stoupání 2 – 3m/sec, které jsme vzali do 900m a vyzkoušeli jsme režimy záporné klapky -1, - 2 a polohu S, kde jsem si na zemi myslel, že to start, ale je to „S“ jako speed. Optimální rychlost pro ni je od 180km/hod výše. Vyzkoušeli jsem i vytažení do dalšího stoupání, překlapkování na + a znovu další přeskok k elektrárně Nováky. Další zájemci bohužel čekali na zemi, ale ARCUS chtěl stále letět. Z propagačních důvodů, aby si všichni na zemi vychutnali křivky křídla, jsme chtěli vyklesávat na letištěm. Bohužel ani při klapce na „S“ a rychlosti 200km/hod to nepadalo a vario bylo na „0“.

Vysunuli jsme podvozek, zařadili se do okruhu a vyzkoušeli účinnost brzdícíh klapek, které se skládají ze tří panelů. Po dotočení finále, jsme dali klapku na „L“ jako landing, zde vznikne klopivý moment, který třeba eliminovat potlačením. V této konfiguraci jsme přidali plné brzdy a přiblížení probíhalo, asi jako s vrtulníkem…

Přistání již bylo standardní, po dosednutí dát klapky na minus, pro větší účinnost křidélek.

ARCUS je určitě krásné letadlo, které je radost létat, vztlaková klapka z něho dělá opravdový stroj, srovnatelný s Ventusem. Zákazníci si toho všimli, že je to povedené letadlo a současné čekací doby, jsou dle V.Šípka (který na něj lakuje křídla i trupy) 2 roky.

Pokud se Vám někde naskytne možnost ARCUSE vyzkoušet, neváhejte.

Mirek Sklenář






Kategorie článku: