Ohlédnutí za rokem 2014 v Aeroklubu Žamberk

Rok 2014 uplynul jako voda a žamberecký aeroklub byl nabitý akcemi, za kterými stojí se alespoň v krátkosti ohlédnout.

Pro Žamberáky byl samozřejmě tou nejviditelnější akcí mezinárodní slet historických kluzáků a následný letecký den Airshow 2014. Sletu, který se konal v druhé půlce srpna a jehož organizaci si naložil na svá bedra Sláva Štěpán, se zúčastnilo bezmála 20 unikátních kluzáků s jejich piloty nejen z ČR, ale také na příklad z Rakouska. Ačkoliv počasí létání moc nepřálo, aktivně se létalo pouze 3 dny, všichni účastnící, ale i návštěvníci si přišli na své a tak jsme mohli na nebi nad Žamberkem obdivovat takové historické unikáty, jako třeba kluzáky LG-130 Kmotr nebo krásně zrestaurovaný poválečný Z-24 Krajánek. Podrobnější reportáž ze sletu si můžete přečíst zde: http://sletypotk.wbs.cz/

O co méně přálo počasí sletu, tím milejší tvář nám ukázalo při leteckém dni Airshow 2014, kterým byl slet také zakončen. Sice v jeho průběhu přeházela na východě silná bouřka, jejíchž temná mračna dramaticky podkreslovala jednotlivé letové ukázky, ale na téměř 2000 návštěvníků nespadla ani kapka. A tak se všichni příchozí mohli těšit z bezmála 3 hodin nabitého letového programu, který jsme pod taktovkou Mirka Sklenáře připravovali již od zimy. Program začal průletem stíhaček Grippen, které následovali parašutisté vysazení z legendární Anduly An-2. Nadšený ohlas laické i odborné veřejnosti sklidila ukázka kluzáku Jet Shark s pomocným proudovým motorem, se kterým Miloš Rammert předvedl dech beroucí akrobatickou ukázku. Vojenští piloti z Centra leteckého výcviku Pardubice předvedli svůj těžký vrtulník Mi-17 nejprve na zemi, kde si jej mohli návštěvníci prohlédnout z blízka a podívat se i do kokpitu a pak v dramatické letové ukázce, jak vystřižené z akčního filmu. Velmi si ceníme ochoty účastníků sletu historických kluzáků předvést svá unikátní letadla jak na stojánkách, tak i v letových ukázkách, které potěšily elegancí i nádechem nostalgie. Pro diváky jsme také připravili velkou soutěž o ceny, která měla velký úspěch, zejména pak při závěrečném losování o hlavní výhry, kterými byly dvě letenky do Říma od společnosti Travel Service nebo velký RC model darovaný firmou Pelikán. A jako vždy, na konec jsme si nechali jednu pořádnou pecku, kterou byla exhibice Jana Rozlivky na akrobatickém speciálu Při bezmála 20 minut trvající sestavě, bylo jasně patrné, že Martin patří ke světové špičce a titul mistra světa si zcela právem zaslouží. Vše se tedy podařilo na výbornou a my už začínáme přemýšlet, co zajímavého připravit na další ročník, který se uskuteční v roce 2016.

Aby bylo možné tyto akce uskutečnit, museli jsme také rozjet nutné opravy a přestavby v našem zázemí. Velký dík patří Slávovi Štěpánovi, že dotáhl do úspěšného konce dotaci z evropského programu na rekonstrukci všech oken budovy hangáru a také Martinu Jiskrovi a Láďovi Valentovi, kteří se ujali vedení všech stavebních prací, díky kterým jsme vybudovali novou kuchyni a toalety.

Pod taktovkou instruktora Radima Jordána jsme letos vycvičili dva nové piloty kluzáků. Výcvik probíhal na letišti intenzivně celý rok a tak mohli na podzim naši žáci Lukáš Martinec a Honza Kohout úspěšně složit pilotní zkoušky, sezonu 2015 již tedy budou využívat pro zdokonalování svých leteckých dovedností spolu s dalšími členy klubu. Výcvik mladých pilotů je podporován městem Žamberk formou dotace v rámci Mládežnického projektu, a je tím dostupnější všem mladým zájemcům. Doufáme, že i v tomto roce budou pokračovat úspěšně další žáci, stejně zapálení do výcviku, jako byli Honza s Lukášem.

Čile udržujeme styky s dalšími kluby a tak k nám na přelomu července a srpna již po druhé na plachtařské soustředění přijela parta z Aeroklubu Chrudim, které podhorské klima evidentně svědčí, takže u nás nalétala mnoho hodin plných jak sportovních výkonů, tak i létání jen tak pro radost v malebném prostředí Orlicka.

Nejlepším sportovním výkonem v našem klubu je beze sporu skvělé 2. místo Radima Jordána na mistrovství ČR v bezmotorové akrobacii v kategorii Intermediate. Radim intenzivně trénoval již na jaře a začátkem léta a tak jste mohli na nebi nad Žamberkem poměrně často zahlédnout bílý kluzák ASK-21 v různých ne zrovna pro větroň obvyklých polohách, které byly součástí nácviku soutěžních akrobatických sestav. Jaká byla Radimova cesta k této náročné disciplíně a jaké jsou jeho plány do budoucna, se dozvíte v samostatném článku, který pro vás připravujeme.

A co naše plány v nadcházejícím roce? Rádi bychom dál rozšiřovali naší členskou základnu a přitáhli další zapálené nadšence, pro které bude letectví celoživotní vášní, sportem anebo třeba také povoláním. V současné době pobývá Mirek Sklenář na Novém Zélandu, kde podnikl několik letů z legendárního plachtařského střediska Omarama. V průběhu zimy se tedy můžeme těšit na přednášku nabitou jeho zážitky a nevšedními fotografiemi, které v průběhu výpravy pořídil. O termínu konání vás budeme včas informovat.

Hodláme pokračovat v našich sportovních aktivitách, v rámci letního plachtařského soustředění plánujeme uspořádat regionální soutěž, o níž vás budeme jistě také informovat. Zkrátka budeme dělat vše pro to, aby žamberecké letiště nebylo jen „louka s praporky“, ale fungující centrum, kde budete vždy vítání, ať už k nám zavítáte pěšky nebo třeba přistanete s letadlem. O všech akcích pak můžete získat další informace na našem webu www.akzamberk.cz anebo na facebookovém profilu. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Kategorie článku: