Přípravy Airshow 2022 v plném proudu

Rádi bychom Vám v tomto článku přiblížili probíhající přípravy leteckého dne, který se bude konat na letišti v sobotu 25. června. Vzhledem k rozsahu celé akce již pilně pracujeme na přípravách a vytváříme finální podobu celého programu, aby byl divácky zajímavý a přinesl krásné zážitky všem návštěvníkům.

Navazujeme na předchozí úspěšné ročníky a hlavním magnetem celé akce bude opět vystoupení legendárního pilota Martina Šonky v jedinečné akrobatické show. Martin se ovšem tentokrát předvede ve dvou letových ukázkách. První let provede na vojenském cvičném letounu Z-142 se kterým připomene, že kromě leteckých soutěží se také věnuje jako instruktor přípravě budoucích vojenských pilotů v Centru leteckého výcviku Pardubice. Druhá ukázka již bude s jeho akrobatickým speciálem Extra 300, ve kterém předvede své špičkové letecké umění, kterým udivuje diváky po celém světě. Rovněž chceme zajistit přenos radiového spojení s jeho letounem abyste mohli slyšet, jak si Martin během letu svou ukázku sám komentuje a přiblíží tak na maximum pocity, které byste při takové letu zažívali spolu s Martinem Šonkou.

Neméně zajímaví budou ale i další vystupující. Přiletí historický dvouplošník Bücker, jeho pilot předvede vzdušný tanec minulých dob plný ladných přemetů, výkrutů a dalších elegantních obratů. Do bouřlivých let nás pak přenesou repliky letounů P-51 Mustang, Jak-3 a Messerschmit Me-109, které mají nacvičenou precizní ukázku vzdušného souboje, včetně pyrotechnických efektů, která vás vtáhne do děje a nenechá na pochybách o mistrovství jejich pilotů. Ale nejen hluk leteckých motorů nás bude provázet programem, k letectví také patří kouzlo bezmotorového letu a pro to jsme také vyčlenili pásmo několika ukázek moderních i historických kluzáků. Z těch historických to bude premiéra repliky školního kluzáku SG-38 z 30. let minulého století a na konec pásma to  bude pak ukázka špičkové bezmotorové akrobacie na moderním speciálu ASK-21.

Na své si přijdou také fandové vrtulníků, předvede se třeba Robinson R-44 ale také vojenský vrtulník Enstorm 480 s akčním předvedením svých schopností. Zajímavým spojením vrtulníku a letadla je vírník, který rovněž uvidíte v samostatné letové ukázce. Nezapomínáme ani na letecké modeláře, ti vystoupí se svými na dálku řízenými modely skutečných letadel v několika samostatných ukázkách. Všechny modely si rovněž bude možné prohlídnout na statické ukázce na zemi. Nepřehlédnutelný bude horkovzdušný balon, který v případě klidného počasí odstartuje na samém konci našeho programu.

Důležitou součástí celé akce je také doprovodný program na zemi. Navštíví nás kapitán největšího dopravního letadla na světě, Airbusu A-380, David Hecl s kterým naši moderátoři připraví zajímavý rozhovor a rovněž představí svojí knihu Mluví k vám kapitán, kterou bude možné zakoupit i s autorovým podpisem. Vystaveny budou rovněž kamiony, historické automobily a terénní motocykly. Chystáme bohatý program pro děti s mnoha aktivitami po celou dobu akce.

Připravujeme pro vás také tombolu, která bude plná zajímavých cen. Již nyní můžeme prozradit, že bude možné vyhrát let v balónu nebo v turistickém letadle, ale jistě se ještě sejde mnoho dalších.

Je tedy opravdu na co se těšit a pokud v sobotu 25. června nemáte v kalendáři vyznačen termín pro Airshow 2022, určitě to udělejte! Můžete nás také sledovat na facebooku Aeroklubu Žamberk, kam pravidelně přispíváme s aktualitami z příprav. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Kategorie článku: