Ze sportovní činnosti Aeroklubu Žamberk

Letová sezóna začala letos díky mírné zimě již na začátku dubna. I díky tomu se nám podařilo ulétnout v rámci Celostátní plachtařské soutěže celkem 13837 km, získat tak celkem 10655 bodů a umístit se na 26. místě mezi kluby. Soutěže zúčastnilo 66 klubů. Mezi piloty se v rámci této soutěže nejlépe umístil Miroslav Sklenář. S celkovým náletem 3783 km a ziskem 2085 bodů obsadil 96. místo. Nálet 890,2 km a zisk 1268 bodů zajistil Filipu Sklenářovi 273.místo v celkovém pořadí, mezi juniory se ovšem umístil na skvělém 32. místě. Soutěže se letos účastnilo 580 pilotů ze všech klubů v České republice.

Úspěšná byla také účast Ladislava Valenty, Radima Jordána a Miroslava Sklenáře na Poháru Jeseníku, který se konal ve dnech 1.5.- 10.5. na letišti v Šumperku. V klubové třídě se Radim Jordán umístil na celkovém 33.místě. V otevřené třídě byl Miroslav Sklenář celkově 9. a Ladislav Valenta 13.

Na přelomu července a srpna proběhlo na žambereckém letišti plachtařské soustředění zaměřené na získání zkušeností při přeletech našich mladých pilotů. Během tohoto soustředění se podařilo splnit Filipu Sklenářovi podmínky pro získání výkonnostního odznaku FAI „zlaté C“ přeletem na uzavřené trati v celkové délce 345,5 km průměrnou rychlostí 65,47 km/h. Miroslavu Ježkovi a Janu Václavíkovi se během soustředění podařilo splnit podmínky pro získání výkonnostního odznaku FAI - Stříbrného C.

Vůbec poprvé v historii našeho klubu se podařilo Miroslavu Sklenářovi letos získat nejvyšší výkonnostní odznak FAI – Zlato se třemi diamanty. Cestu k jeho získání popíše článek, který připravujeme.

22. června proběhlo v rámci příprav na letecký den pro zájemce z řad našich pilotů přeškolení pro získání kvalifikace létání dvojvleků. Pro lety byla použita dvojice kluzáků L-13 Blaník a jako vlečný letoun Z-37 Čmelák. Neobvyklá podívaná nad Žamberkem zaujala také mnoho diváků, kteří v průběhu dne přicházeli sledovat starty a přistání kluzáků a vlečného letounu. Fotografie i krátké video z této akce si můžete prohlédnout zde: http://www.akzamberk.cz/clanek/dvojvleky

Na začátku října jsme zakoupili výkonnostní kluzák Standard Cirrus 75, který naši členové začnou plně využívat na jaře příštího roku jak pro výkonnostní sportovní lety, tak pro plachtařské soutěže. Pevně doufáme, že rok 2009 bude pro nás přinejmenším stejně úspěšný, jako byl letošní a našim letcům se opět podaří zaletět řada sportovních úspěchů.

Kategorie článku: