Ze sportovní činnosti Aeroklubu Žamberk v roce 2011

Letová sezóna nám letos začala nepříjemnou událostí. Nařízením Evropského úřadu pro letectví EASA byl zastaven provoz všech dvoumístných kluzáků L-13 Blaník, což citelně zasáhlo i náš klub, neboť dva tyto stroje, využívané zejména k výcviku a kondičním letům, tvořily díky svým výjimečným vlastnostem páteř naší bezmotorové flotily. Z toho důvodu byl výcvik nových žáků téměř zastaven, čímž trpěla i další klubová činnost.

I přes tuto svízel naši členové nezaháleli a získali několik cenných úspěchů. Úžasným překvapením bylo 3. místo Radima Jordána na Mistrovství ČR v bezmotorové akrobacii v kategorii „Sportsman“. Radim se začal intenzivněji věnovat této disciplíně teprve v polovině loňského roku a zabodoval hned na své první soutěži. Naopak již stálicí a renomovaným soupeřem je Miroslav Štěpán v soutěži historických kluzáků. Letos se opět předvedl na Hronovských orlíkovských přeháňkách. V silné konkurenci borců z mnoha aeroklubů z ČR i zahraničí dokázal ve vyrovnaném závodě zvítězit v několika disciplínách a po dramatickém závěru získal celkové prvenství v této soutěži. A nejen to. Sláva díky svým přeletům absolvovaným v průběhu celé sezony na již historickém kluzáku Orlík vyhrál Plachtařský Old Timer Cup, kde porazil 84 pilotů z celé ČR.
Za pozornost stojí i přelety v rámci Celostátní plachtařské soutěže, kde se Miroslavu Kočímu podařilo dvakrát uletět trať delší než 500 km a Miroslav Ježek zvládl svůj první 300 km dlouhý přelet. Celkově skončil náš klub na 27. místě s celkovým náletem 14854 km a ziskem 19 534 bodů.

Zapojujeme se i do akcí pořádaných městem Žamberk a podporujeme festival Jam Rock, konaný pravidelně v sousedství našeho letiště. Na letošní ročník přiletěli členové kapely Čechomor dokonce vlastním letounem a využili služeb našeho letiště. Doufáme, že přiletí i příště, a že tento způsob přepravy využijí i další kapely a účastníci festivalu.

Na podzim jsme ve spolupráci s Rodinným centrem Pohoda uspořádali první ročník drakiády, která navzdory nepříznivému počasí přilákala velké množství nejmenších letců a jejich rodičů. Centrum Pohoda pro všechny přichystalo bohatý program, zároveň si návštěvníci mohli prohlédnout naši leteckou techniku a posadit se do skutečného letadla. Akce se velmi vydařila a věříme, že jsme položili základy pro novou tradici.

A co nás čeká v roce 2012? V první řadě to bude nákup nového dvoumístného kluzáku, a tím pádem i obnovení výcviku v naší letecké škole. Během zimních měsíců budeme organizovat nábor nových členů, o němž Vás budeme informovat i na stránkách Žambereckých listů. Tradičně pro Vás chystáme již 5. ročník Airshow, která se uskuteční tentokrát v neděli 29. července a již teď se můžete těšit na program minimálně tak zajímavý, jako byl v předchozích letech. Přípravy je možné sledovat na webových stránkách http://airshow.webnode.cz nebo na stránkách našeho klubu, kde naleznete i nabídku turistických letů pro Vaši rodinu a přátele. Překvapit je můžete dárkovým poukazem na let nad krajinou Orlických hor.
Zimní měsíce létání příliš nepřejí, tudíž už se těšíme na zahájení nové sezóny v nadcházejícím roce, která bude opět plná sportovních událostí vybízejících k letu za modré obzory. A pokud budete mít cestu kolem letiště, neváhejte a přijďte se podívat, těšíme se na Vás!

Kategorie článku: