Ze sportovní činnosti Aeroklubu Žamberk v roce 2012

První polovina minulého roku se v našem klubu nesla z velké části ve znamení příprav na další ročník Airshow. I přesto si naši členové našli čas na ulétnutí mnoha zajímavých sportovních výkonů a účast v několika soutěžích v rámci celé ČR.

S přípravami na Airshow jsme začali již v průběhu loňské zimy a vyvrcholily v neděli 29. července, kdy se na naše letiště slétli letci se svými stroji z blízkého i dalekého okolí. I přes počáteční nepřízeň počasí se malou chvíli před začátkem akce rozestoupila mračna a diváci si mohli vychutnávat letové ukázky v paprscích letního slunce. A bylo se na co dívat. Seskoky parašutistů včetně vystoupení akrobatického parašutistického týmu, ukázky zásahu požárního letounu AN-2 a legendárního zemědělského letounu Čmelák, premiérové vystoupení malého vrtulníku Guimball Cabri a vrtulníků Robinson. Vrcholem akce byla akrobacie Jana Rolínka s kluzákem ASK-21 za hudebního doprovodu, umocněná dýmovnicemi připevněnými na koncích křídel. Na své si jistě přišli i nejmenší diváci, pro které byl připraven skákací hrad a doprovodný program ve spolupráci s DDM Animo a modelářským klubem Orlík. Musíme také podotknout, že celá akce se konala pod záštitou Pardubického kraje a města Žamberk, jimž chceme poděkovat za podporu a perfektní spolupráci. Úspěch akce nás těší a tak se v roce 2014 můžete těšit na další ročník, který se díky plánovanému sletu historických větroňů na žambereckém letišti ponese v duchu počátků plachtění v podání mnoha raritních kluzáků, které brázdily nebe v minulém století.

Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, nezaháleli jsme ani ve sportovním létání. Miroslav Štěpán opět ovládl startovní pole soutěže Hronovské orlíkovské přeháňky a umístil se na skvělém 2. místě. S větroněm Vt-116 Orlík rovněž bodoval v soutěži historických kluzáků Oldtimer cup, kde skončil na celkovém 6. místě.

Díky Radimu Jordánovi začíná náš klub pronikat také na pole bezmotorové akrobacie. Součástí letního plachtařského soustředění byla možnost akrobatického výcviku na zapůjčeném akrobatickém speciálu ASK-21, kterou naši letci s chutí využili. Radim se následně zúčastnil Mistrovství ČR v bezmotorové akrobacii v Kolíně, kde v kategorii Sportsman obsadil 3. místo.

Na podzim se na žambereckém nebi odehrála jedna zajímavá premiéra, kdy Mirek Kočí s kluzákem Ventus IIc uskutečnil historicky první let z našeho letiště do dlouhé vlny nad Jeseníky, kde úspěšně navázal na vlnové proudění a s kluzákem vystoupal bezmála do výšky 5000 metrů.

Dalším zpestřením naší činnosti bylo zapůjčení moderního kluzáku Duo Discus od Aeroklubu České Republiky, který mimo jiné sloužil plachtařským reprezentantům ČR v roce 2011 k rekordním letům na expedici v Chile.

Důležitou složkou naší klubové činnosti je výcvik nových pilotů. Ten u nás probíhá na cvičném dvoumístném kluzáku K-7 s našimi zkušenými instruktory. Pro všechny zájemce, které by zajímalo, co sportovní letectví obnáší, jsme připravili informační schůzku, která se na našem letišti uskuteční v sobotu 2.3. od 10 hodin, těšíme se na vaši návštěvu!

Kategorie článku: