Ze sportovní činnosti Aeroklubu Žamberk v roce 2013

Zima, i když letos nebývale mírná, je pro nás sportovní letce čas, kdy se můžeme ohlédnout za uplynulou leteckou sezónou, ale také plánovat i tu další, která začne hned, jak na jaře zmizí sníh a důkladně vyschne naše travnatá přistávací dráha. První polovinu loňského roku značně poznamenaly rozmary počasí a tak jsme na plno začali létat až v průběhu května. To ovšem neplatilo pro Mirka Sklenáře, který se již na začátku ledna vypravil do Namibie. Tam se mu z plachtařské základny Bitterwaser podařil společně s kopilotem Petrem Hotovým přelet na uzavřené trati v celkové délce 1017 km. Jedná se o historický výkon, protože tak dlouhou trať ve větroni doposud žádný Žamberák neulétl.

Nezaháleli ale ani další naši členové a tak se hned v průběhu dubna Mirek Kočí vypravil na Jarní pohár Jeseníků, kde s kluzákem Ventus 2CXM skončil na hezkém 11. místě. Mirek se věnoval intenzivně plachtění společně s ostatními celou sezonu a tu pak zakončil dalším výjimečným výkonem. V průběhu podzimního vlnového kempu v Aeroklubu Jeseník zaměřeném na vlnové létání získal za let na trati o celkové délce 598 km s převýšením přesahujícím 5000 m odznak Zlaté C se třemi diamanty, což je nejvyšší výkonnostní odznak, který lze v plachtařském sportu obdržet.

Radim Jordán se nadále věnuje bezmotorové akrobacii. Že tuto náročnou leteckou disciplínu skvěle zvládá doložil 4. místem na Mistrovství ČR v kategorii Sportsman pořádaném v letních měsících v Jindřichově Hradci a 5. místem na Two Seater and Retro Glider Cupu ve Zbraslavicích, kde mu v dvoumístném kluzáku ASK-21 dělal kopilota Filip Sklenář.

V druhé půli července na našem letišti uspořádal Aeroklub Chrudim soustředění, při kterém se společně s žambereckými letci podařilo skvělou partu, takže nebe nad Žamberkem se zaplnilo nejen našimi, ale hlavně chrudimskými větroni, na kterých probíhal jak sportovní výcvik, tak je samozřejmě mnoho letců využilo ke sportovním výkonům nebo letům pro radost. Tato akce měla úspěch a Chrudimáci se k nám letošní léto opět vypraví.

Miroslav Štěpán se každoročně účastní závodu historických kluzáků nazvaných Hronovské orlíkovské přeháňky. To, že létat s kluzákem Vt-116 Orlík opravdu umí, dokládá jeho celkové 6 místo v loňském ročníku.

Věnujeme se také údržbě a úpravám našeho zázemí, které je neméně důležité. Díky dotaci získané v rámci programu SZIF jsme mohli zrekonstruovat okna v obytné části hangáru. Tato akce si vyžádala nasazení celého klubu, odměnou nám jsou nová okna a dveře, která vydrží další generace. Snažíme se propagovat letectví napříč všemi generacemi a tak, mimo jiné, jsme u nás loni uvítali na návštěvě děti z bartošovické mateřské školky, kterým se opravdová letadla moc líbila. Pro dospělé jsme v únoru uspořádali besedu o plachtařské výpravě Mirka Sklenáře do Namibie. Každý podzim také pomáháme sdružení CEMA uspořádat drakiádu, která se již pomalu stává tradiční událostí.

A co nás čeká letos? Plánů máme mnoho, ale zde bychom rádi zmínili tu nejdůležitější událost, kterou bude slet Plachtařského old timer klubu POTK, zakončený leteckým dnem. 21. Národní slet historických kluzáků 2014 proběhne v termínu 16. – 24.8. Účast přislíbili tuzemští i zahraniční aviatici a tak se můžeme těšit na historicky unikátní větroně jako je např. Luňák, Pionýr, Šohaj či Kmotr a mnoho dalších, které jsou obětavými majiteli udržovány doposud v perfektním letuschopném stavu. To, že se jedná o prestižní akci dokládá i fakt, že nad sletem přejal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Letiště je samozřejmě po celou dobu konání otevřené pro veřejnost a všichni obdivovatelé starých strojů vítáni.

Jak již bylo zmíněno, slet zakončíme leteckým dnem. Ten se uskuteční v sobotu 23. 8. Vystoupí zde historické kluzáky buď při letových ukázkách anebo jako statické exponáty na stojánce. A nejen to. Účast přislíbilo letectvo Armády ČR, k vidění budou práškovací letouny Čmelák a AN-2, intenzivně sháníme další zajímavé ukázky letecké akrobacie s motorem i bez něj, vystoupí malé vrtulníky Robinson a mnoho dalších. Rovněž pro vás připravujeme bohatou tombolu se zajímavými cenami, jako jsou letenky na vyhlídkové lety či zážitkové pobyty. Parkoviště, stejně jako v předchozích ročnících, bude pro návštěvníky zdarma. Vše můžete rovněž sledovat na webových stránkách http://airshow.webnode.cz/ nebo na našem facebooku, kde nás najdete pod heslem Aeroklub Žamberk. Pokud si chcete prohlídnout náš kraj z výšky, je možné k nám přijít na vyhlídkový let, jehož trasu naplánujeme dle vašeho přání.

Do letošní sezony vstupujeme ve znamení příprav těchto podniků, kterými budeme propagovat žamberecké letectví, které k městu neodmyslitelně patří již více než 60 let. Doufáme, že si i vy najdete cestu k nám na letiště, kde vás vždy rádi uvidíme.

Kategorie článku: