Ze sportovní činnosti Aeroklubu Žamberk v roce 2021

Jako každý rok v zimních měsících jsme pro Vás připravili krátké ohlédnutí za činností našeho klubu v uplynulé sezoně. Rok byl nabytý mnoha sportovními akcemi, kterých se úspěšně účastnili naši členové a reprezentovali Žamberk v mnoha leteckých disciplínách, které děláme amatérsky na našem letišti jak soutěžně, tak i létáním jen tak pro radost.

Nejsilněji je u nás zastoupeno bezmotorové létání, věnujme tedy první řádky kráse tichého letu a plachtařským soutěžím. Protože nás zajímá, jak si naše bezmotorové lety stojí v porovnání s ostatními piloty, má každý větroň na palubě GPS zapisovač. Záznam z letu může být pak vyhodnocený pomocí speciálního software a odeslán do Celostátní plachtařské soutěže Aeroklubu České republiky (CPS), která probíhá průběžně celý rok. Každému soutěžícímu pilotovi jsou započítány tři nejlépe bodované lety. Předem známým vzorcem je hodnocena uletěná vzdálenost a rychlost letu na deklarované trati. Výpočet bodů zohledňuje různou výkonnost větroňů pomocí hendikepového indexu. Běžné tratě mají délku od 100 km až do cca 800 km; nejdelší tratě přes 1000 km se podaří uletět v ČR jen několika pilotům. Průměrné rychlosti dosažené na trati jsou velmi závislé na počasí a výkonnosti větroně a pohybují se od 60 km/h až po 130 km/h výjimečně i více. Při průměrné rychlosti 100 km/h je doba letu u tratě 500 km přes 5 hodin. Lety na tyto a větší vzdálenosti tedy kladou na letce vysoké  nároky. Výsledková listina se sestavuje pro kategorii jednotlivců a pro kluby. Celkem se loni soutěže účastnilo 739 pilotů z celé ČR, nejlépe z našeho klubu se umístil Mirek Kočí, který skončil na skvělém 29. místě a také Mirek Sklenář na 104. místě se 149. Honzou Kohoutem ukázali, že dokážou obstát v tvrdé konkurenci. Celkově se náš klub umístil na 25.místě, což nás řadí k velmi aktivním klubům.

Protože provozujeme i několik histrorických kluzáků, účastní se soutěží vypsaných speciálně pro tyto stroje. Tou první je Old timer contest (OTC). Probíhá podle stejných pravidel jako CPS s tím rozdílem, že jsou v pořadí hodnoceny pouze historické kluzáky, které svými parametry nemohou dosahovat výkonů moderních kompozitových větroňů ani po započítání hendikepového indexu. Soutěže se účastnilo 129 pilotů a z našich členů nejlépe skončilo duo otce a syna Štěpánových, kdy Miroslav Štěpán se strojem Vt-116 Orlík II obsadil celkové 6 místo a Ondřej Štěpán 13. místo s kluzákem L-Spatz. Na podobném principu je rovněž celostvětová soutěž oldtimerů On line contest – Old timer scoring (OLC). V rámci celé Evropy se opět oba Štěpánové umístili v první stovce z 532 soutěžících pilotů, kdy Ondra Štěpán obsadil 79. a Miroslav Štěpán dokonce 18. místo.

Poslední a neméně zajímavou celoroční soutěží, které jsme se účastnili je Východočeská univerzální třístovka Martina Horáčka. Jedná se o decentralizovanou soutěž na jediné trojúhelníkové trati v délce 304 km s otočnými body u Lanškrouna, u Broumova a u Turnova. Soutěž každoročně vypisuje a vyhlašuje Aeroklub Hronov a bodově je hodnocena podle pravidel CPS. Skvěle se dařilo Mirku Sklenářovi na 17. místě, Tomáši Moravcovi dokonce na 9. místě a hlavně opět Miroslavovi Štěpánovi, který skončil na bedně s perfektním 2 místem!

Během roku se také konaly klasické sportovní soutěže pořádané jednotlivými aerokluby. K těm tradičním, kam naši piloti rádi jezdí a také tam bodují patří  17. Jarní pohár Jeseníků, pořádaný ve dnech 24.–31.7.2021 na letišti v Šumperku. V katerogorii Kombi obsadil 17. místo Miroslav Sklenář s větroněm Duo Discus, 11. byl Jan Kohout na větroni LS 8 a na bedně skončil s bronzem Mirek Kočí se strojem Ventus 2Xcm. Na Plachtařském mistrovství regionů 2021, konaném ve dnech 1.–15.8.2021 na letišti v Moravské Třebové se Mirek Kočí pak umístil 8 v kategorii kombi a na Plachtařském mistrovství ČR juniorů 2021 běžícím paralelně tamtéž pak Tomáš Moravec s větroněm Cirrus Standard obsadil perfektní 9. místo. Na konci léta ve dnech 7 – 14.8 pak pořádal Aeroklub Hronov již jubilejní 20. Hronovské orlíkovské přeháňky, což je soutěž zejména pro historické kluzáky. I tady se Miroslav Štěpán s větroněm Vt-116 Orlík II umístil na 6 místě  V kategorii Kombi, Poháru Petra Fialy, obsadil Jan Kohout s větroněm LS-8 15. místo.

V letních měsících jste si možná všimli na žambereckém nebi bílého větroně v mnoha nezvyklých polohách. To právě probíhalo soustředění bezmotorové akrobacie a na kluzáku ASK-21 cvičili naši piloti sestavy pro soutěžní lety. Na Mistrovství České Republiky Glider Advanced-Unlimited, konaném v Mladé Boleslavi ve dnech 2 – 4.7.  pak Adam Toman  s akrobatickým speciálem Swift S-1 obsadil stříbrnou pozici a je vícemistrem ČR v bezmotorové akrobacii.Akrokemp

V motorovém létání se rodinná posádka Miroslava a Jiřího Ježkových zúčastnila  soutěže Navigační pohár Petra Tučka 2021, kde s letounem Tecnam P-92 Echo skončili v  kategorii A-RAL2 na celkovém 11. místě.

Intenzivně se také věnujeme výcviku nových pilotů v naší letecké škole, kde adepti létání procházejí nejprve teoretickým výcvikem aby se následně pod vedením zkušených instruktorů naučili letoun bezpečně ovládat a nakonec úspěšně výcvik zakončili složením pilotní zkoušky. To se loni podařilo Janu Jordánovi, Kryštofu Kudláčkovi, Filipu Martincovi a Ondřeji Volnému. Gratulujeme a těšíme se na další společné letecké zážitky!

A co plánujeme v letošním roce? Možná jste již zaznamenali zprávu o přípravách leteckého dne, letos se další ročník Airshow 2022 uskuteční v sobotu 25.6. Intenzivně připravujeme nabytý program a již nyní můžeme potvrdit účast Martina Šonky, který předvede opět dechberoucí leteckou akrobacii, se kterou sbírá úspěchy po celém světě. Ale nebude sám, intenzivně jednáme o účasti dalších pilotů se zajímavými stroji a budeme vás o přípravách postupně informovat. Na stránkách Žambereckých listů připravujeme seznámení s jednotlivými účinkujícími piloty a na našem webu anebo facebookových stránkách můžete sledovat všechny novinky, které chystáme. Těšíme se na Vaší  návštěvu!

Kategorie článku: